29-01-2021

 La respiración es esa nave frágil que nos conduce del nacimiento a la muerte”.

                                                                             F. Leboyer

En aquesta sessió hem realitzat exercicis de respiració, més exactament de deixar entrar l'aire.

Deixar entrar l'aire no té res a veure amb la consciència sinó amb els músculs. Ho fem de forma automàtica ja que no pensem que hem de respirar.

Com bé sabem, la respiració és l'energia de la veu. Quan nosaltres respirem participen tant les cavitats respiratòries com les nervis, músculs, teixits i ossos. Per el contrari, quan inspirem els músculs es contrauen per ampliar la caixa toràcica. Quan l'espiració està en repòs, l'aire surt d'una manera passiva però quan correm l'espiració és activa.

Per conseguir una bona fonació és molt important que deixem entrar l'aire en comptes d'agafar-ho.


Per dur a terme tota la teoria vam fer una sèrie d'exercicis:

Exercici moviment intern respiratori: Per a realitzar aquest exercici ens vam estirar al terra, panxa enlaire i amb els ulls tancats haviem de pensar que estavem estirats sobre una superficie molt suau. Consistia en deixar-nos anar i escoltar les sensacions de mobilitat que sentiem dins del cos, és a dir, com entrava l'aire i quines parts es movien, etc. Ens haviem de fixar en aquelles zones en les que notavem més mobilitat i seguidament anar sensibilitzant les que no participaven tant.


Exercici moviment horitzontal: Estirats haveim de sentir dins nostre l'eix central. Cada cop que entra l'aire veiem l'eix com un cilindre, suau i elàstic, que s'eixampla des del centre cap a la perifèria. En l'expiració podiem notar com tornava al seu lloc. 

Aquest exercici ens ajuda a controlar i saber respirar millor.


Seguidament vam realitzar una sèrie d'exercicis sobre el teclat i la pantalla:


4 grapes:  Ens posem de quatre garpes,el cap penjat  i els colzes una mica flexionats. En aquetsa posició vam realitzar diferents sons com el d'un gos, els dies de la setmana (d'una forma directa), paraules agudes, de diferents durades,etc. Vam observar quines parts del cos es movien i en quina direcció.


Cap a terra: Ens ajuda a sentir i potenciar les vibracions cranials, afavorir l'obertura màxima dels ressonadors i una bona direcció del so. 

Ens haviem de posar a quatre grapes amb els colzes a terra i amb la part més alta del cap també tocant el terra. 

Haviem de dir els dies de la setmana d'una forma directa, primer amb el cap a terra, a quatre grapes, després a genolls i per útim de peu. La finalitat era que sempre s'escoltés amb la mateixa potència.


La pantalla: Ens haviem d'imaginar que teniem una pantalla per sobre del front i que per tant, al dir una frase hem d'enviar el so a aquesta pantalla. Sense dubte, crec que és un molt bon exercici per a la projecció de la veu ja que m'ajuda a poder visualitzar molt més i d'aquesta manera a poder projectar millor.


Sense dubte els exercicis realitzats aquesta setmana em seran de gran ajuda per a que la meva projecció de la veu sigui de major qualitat.

Comentaris